• Met het * teken kunt u zoeken naar termen waarvan u de spelling niet exact weet, of termen waarbij spellingsvarianten voor kunnen komen. Voorbeeld: met de zoekterm Eland* vindt u zowel ‘Eland’ , ‘Elandts’ als ‘Elands’.

  • N.B. Alleen voor de fotoverzameling. Wilt u op straatnaam zoeken in alle collecties tegelijk of in prenten en tekeningen, kaarten en affiches, gebruik dan ‘vrij zoeken’.

  • Bij de fotoverzameling is de voorstelling het uitgangspunt voor de datering (jaar en indien bekend maand en dag), bij prenten, tekeningen, kaarten en affiches wordt het jaar van vervaardiging vermeld. Wanneer de datering van de gevonden afbeelding geschat is, staat er ‘ca.’ voor.

  • Hierbij ook drukkers en uitgevers

  • Op de namen van buurten, wijken en stadsdelen kunt u overzichtsafbeeldingen opzoeken als luchtfoto’s of perspectiefprenten. Afbeeldingen van straten in een bepaalde buurt kunt u alleen opzoeken door op individuele straatnamen te zoeken.

Vignette Gemeente Den Haag

Auteursrecht, downloaden/bestellen & publiceren

Auteursrecht
Op een deel van ons beeldmateriaal rust auteursrecht. Dit betekent dat het materiaal zonder toestemming van de rechthebbende niet gepubliceerd mag worden. In de meeste gevallen ligt het auteursrecht bij de maker of de erfgenamen van de maker. Auteursrecht vervalt in de meeste gevallen zeventig jaar na de dood van de maker. In de Haagse Beeldbank zijn foto's, prenten, tekeningen, kaarten en affiches te bekijken die, voor zover bij ons bekend, door ons openbaar gemaakt mogen worden. Indien u hier desondanks een afbeelding tegenkomt en bezwaar heeft tegen de publicatie ervan in onze beeldbank dan kunt u contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als uw bezwaar gegrond is, zullen wij de foto verwijderen.

Downloaden/bestellen
Onder een afbeelding staatdownload, aanvragen, cartof geen van deze iconen. Download betekent dat u het beeld direct kunt verkrijgen (lees ook wat hieronder staat over 'Publiceren'). Aanvragen betekent dat het onder voorwaarden mogelijk is het beeld te verkrijgen. U heeft toestemming nodig van de rechthebbende, of u moet verklaren dat u de foto niet gaat publiceren. Bij aanklikken wordt u daarover verder geïnformeerd. Het winkelwagentje-icoon betekent dat u òf de afbeelding elders moet bestellen, òf een hoge resolutiebestand kunt bestellen omdat dat nog niet beschikbaar is. Staat onder de afbeelding geen icoon voor downloaden of bestellen, dan levert het Haags Gemeentearchief de afbeelding niet.

Publiceren
Indien u een foto, tekening, prent, kaart of affiche wilt publiceren, bijvoorbeeld in een boek, op uw eigen website of op facebook, hebt u op grond van de Auteurswet 1912 toestemming van de auteursrechthebbende nodig. Deze kan daarvoor een vergoeding vragen. Het persoonlijkheidsrecht (Auteurswet art. 25) bepaalt dat u de naam van de maker van een werk moet vermelden, zolang het auteursrecht bestaat, ook als het auteursrecht is overgedragen. Dit persoonlijkheidsrecht kan bij overlijden van de maker worden overgedragen op iemand anders. Naamsvermelding is dus in veel gevallen verplicht. Alleen wanneer u zeker weet dat het auteursrecht niet meer bestaat, bijvoorbeeld omdat de maker meer dan 70 jaar geleden is overleden, zou u naamsvermelding achterwege kunnen laten. Om problemen te voorkomen raden wij aan altijd de naam van de maker te vermelden. Ook moet u de collectie vermelden waar u de afbeelding vandaan hebt. Uw bronvermelding wordt dan bijvoorbeeld: fotograaf Jan Jansen, collectie Haags Gemeentearchief.

Het Haags Gemeentearchief heeft zijn uiterste best gedaan om de rechthebbenden van de afbeeldingen in de Haagse beeldbank te achterhalen. Toch valt niet uit te sluiten dat op een afbeelding die u kunt downloaden of bestellen zonder toestemming te vragen, nog auteursrecht rust. Wie foto’s, prenten, tekeningen of affiches openbaar maakt is zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor een mogelijke inbreuk op het auteursrecht.

Vragen? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.